Suzanne Janssen - Praktijk voor Natuurgeneeskunde, NEI en Luisterkind, vijf natuurgerichte principes

De vijf natuurgerichte principes

1. Energie

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie, bijvoorbeeld in ons lichaam. Daarnaast heb je ook fijn stoffelijke energie die zich bevindt in alles wat ‘niet zichtbaar’ is, denk bijvoorbeeld aan de ‘lege ruimte’ om ons heen, onze chakra’s en ons auraveld.
De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Het energetisch systeem, zoals de chakra’s en de meridianen, kan bij een tekort aan energie namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken. Indien een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen er emotionele en fysieke klachten ontstaan. In mijn praktijk wordt er op verschillende manieren wordt er gewerkt om het energetische systeem weer in evenwicht te krijgen. Dat kan variëren van het ontstoren van blokkades in de meridianen of chakra’s door middel van bloesemremedies of NEI, tot het beschermen en reguleren het auraveld.

2. Prikkeloverdracht

De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Een andere laag is het hormoonstelsel. Via de hersenen en hormonen wordt er gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven. Als hier iets niet goed in gaat, kan het lichaam minder goed functioneren en kunnen er disbalansen ontstaan. Door middel van NEI worden de linker- en rechterhersenhelft weer met elkaar verbonden. Ook kunnen voedingsadviezen, supplementen, het ontstoren van vaccinaties en/of ontgiften ervoor zorgen dat het zenuwstelsel en hormoonstelsel weer beter gaat functioneren.

3. Drainage

In deze hectische maatschappij worden ons lichaam en geest regelmatig belast met gifstoffen in geestelijke of stoffelijke vorm. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kunnen deze invloed hebben op het communicatienetwerk van het lichaam waardoor het genezingsproces kan vertragen. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast. Voedingsadviezen en reinigingskuren door het gebruik van kruiden of ondersteunende middelen maken hier deel van uit.

4. Voeding

Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van deze stoffelijke vorm van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons menselijk lichaam en op onze psyche. In de praktijk wordt bij klachten ook altijd gekeken of voeding hier een rol in speelt. Daarnaast ben ik me steeds meer gaan specialiseren in een gezonde darm en darmflora, noodzakelijk voor een goede opname van voeding én het immuunsysteem.
Naast de fysieke vorm van voeding is er ook een geestelijke vorm van voeding. Zo worden we door onze omgeving dagelijks gevoed door bijvoorbeeld uitdagingen, verwachtingen en overtuigingen. Geestelijke voeding kan echter ook vergiftigend werken, denk bijvoorbeeld aan oordelen en verwachtingen van anderen. Door je bewust te worden van belemmerende geestelijke voeding en deze op een andere manier te benaderen, zal er sneller genezing plaatsvinden.

5. Psyche

Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Het is dus belangrijk je van deze patronen bewust te worden en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden. NEI is een van de middelen die hiervoor ingezet kan worden.